Op zondag 25 september van 11:00 tot 16:00 uur is er een open dag bij Bezoekerscentrum Leudal. Het bezoekerscentrum is eigenlijk alle dagen, behalve de maandag open, maar op deze dag laten de stichtingen, die gehuisvest zijn in het bezoekerscentrum, zien wat ze precies doen en waar ze voor staan. Er is voor jong en oud van alles te zien en te beleven.

De Studiegroep Leudal laat door middel van foto’s zien welke activiteiten zij uitvoeren. Daarnaast is een quiz over verschillende voorwerpen uit het museum en een boekenmarkt. Voor de kinderen is er een speurtocht door het museum. Ook zal op deze dag de nieuwe wisseltentoonstelling geopend worden: Schilderijen van Carla Lücht – van der Voorn. De kunstenares is hierbij aanwezig.

Voor Groen Hart Leudal staat deze open dag onder andere in het teken van de werving van nieuwe vrijwilligers. Zeker is er voor iedereen veel te zien en te beleven. Zo is er een stand, waar wateronderzoek wordt uitgevoerd. De Jeugd- en Schoolgidsen laten zien welke lessen er aan de kinderen op de basisscholen gegeven worden en Leudalgidsen vertellen over de activiteiten, die georganiseerd worden in het Leudal. Om 12:00 en 14:30 uur is er een kleine workshop ‘uilenballenpluizen’.

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) verzorgt rondleidingen in de ecologische tuin, waarbij uitleg gegeven wordt over wisselteelt. Hoe werkt dit en wat zijn de voordelen hiervan?

Binnen is er een kleine proeverij: ‘Fleurig, lekker en gezond, Proef eetbare bloemen!’. Buiten kan het nut van eigengemaakte compost in de tuin ervaren worden onder het motto ‘Goed voor de aarde, planten, dieren en mensen’.

De bijenstand van de Imkers Roer- en Leudal achter het bezoekerscentrum is vandaag voor de laatste keer dit jaar geopend. De imkers zijn al druk bezig met de voorbereiding voor de komende winter. De aanwezige imkers laten zien waaruit deze voorbereidingen bestaan en zullen graag alle vragen over bijen en het houden van bijen beantwoorden. De kinderen mogen deze dag zelf honing in potjes doen.

De Stichting van het Monument van Verdraagzaamheid zal uniek Wo 2-documentatiemateriaal tonen en achtergrondinformatie geven over het onderzoek van de stichting  naar de lotgevallen en achtergronden van de meer dan 800 militairen afkomstig uit 11 landen die in het Leudal en omstreken zijn gesneuveld.

Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP, Haelen