Winternummer “Rondom het Leudal”  no.188 is uit.

Bij abonnement gratis de 4 nummers van 2022 plus boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”!

Het winternummer 2022 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.

De abonnees kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • Har Kuijpers geeft aan, dat niet alleen in de twee wereldoorlog in veel dorpen door de Duitsers klokken werden geroofd. Ook Napoleon had klokken nodig om te laten omsmelten tot kanonnen.

Ook Limburg ontkwam hieraan niet. Har vertelt hoe ook de klokken van Haelen werden gevorderd.

  • Hugo Levels en Carmen Nazarski geven een gedetailleerde beschrijving over het oppakken en wegvoeren van joden uit Heythuysen, waardoor ook hier recent zogenaamde “Stolpersteine” zijn geplaatst.
  • Kenner Gerard Ernst neemt de ook in het Leudal veel voorkomende klimop onder de loep, een van de weinige ook in de herfst bloeiende planen, die altijd groen blijven.
  • Jo Wijnen blikt op zijn eigen humoristischewijze terug op de grootschalige naoorlogse emigratie naar o.a. Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, die met de kennis van nu wellicht voor een groot deel niet had plaatsgevonden. Ook uit het Leudal zijn veel inwoners geëmigreerd.
  • Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer het het Sint Janskruid.
  • In een aantal uitgebreide artikelen geeft Ruud Spee zeer interessantetekst en uitleg over het Leudal in (land)kaarten, waarbij hij in het zesde artikel de nieuwe topografische kaarten van 1968, 1979 en 1988 op deskundige wijze beschrijft.
  • Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de herfst van 2022, die als gevolg van de klimaatverandering recordzonnig en warm was.
  • Op de achterzijde een aantal mooie vergelijkingsfoto’s van Haelen in 1935 en 2022.

Het geheel is  met circa 30 foto’s en illustraties verlucht.  

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2023 abonnee worden. U ontvangt dan 4x per jaar het tijdschrift Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2022 zijn verschenen, alsmede het boek “Het Leudal in prenbriefkaarten”. U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl , via internet RondomhetLeudal of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.