De laatste heeft een beetje een negatieve klank, dat is hier zeker niet de bedoeling. Met de terugkomst, begin mei, van de “laatste” trekvogel, de gierzwaluw, is de vogeltrek compleet. En kunnen de dieren zich volop bezig houden met waarvoor ze weer hier gekomen zijn…zorgen voor nageslacht.

Tijdens deze derde en ook “laatste” vogelwandeling dit jaar gaan we op zoek naar vogels. Sommige vogels houden zich goed aan het spreekwoord “in mei leggen alle vogels een ei” andere zijn al een stuk verder en hebben ondertussen jongen, waar enorme hoeveelheden voer ingestopt moeten worden. Door deze drukte zijn ze vaak iets minder alert, tijdens deze wandeling gaan we goed bekijken hoe druk ze hiermee eigenlijk zijn.

Heeft u een verrekijker? Neem deze dan mee!

Op dinsdag 2 Mei 2023 organiseert Groen Hart Leudal, “de laatste” vogelexcursie.
De tocht start om 08:30 uur bij café/restaurant St. Servaas, Sint Servaasweg 46, 6083AS Nunhem en eindigt om 11:00 uur.

Kosten € 3,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar € 1,00 per kind. Graag opgave vooraf (deelname is beperkt) via telefoon 0475 497010 of via de mail ghl.balieteam@gmail.com.

Wat zwemt daar in het water???

In het Leudal wonen veel dieren zoals reeën, bevers en tientallen soorten vogels die je allemaal kunt zien tijdens een wandeling als je tijd en geduld hebt.  Maar weet je dat er ook heel veel dieren in het Leudal wonen die je tijdens een wandeling niet kunt zien???? Er is veel  water aanwezig en in het water leven heel veel kleine beestjes die je soms alleen maar kunt zien met een vergrootglas of microscoop.

Ga je mee zoeken????? Eerst gaan we met een netje watermonsters nemen in een waterpoel en daarna gaan we met behulp van een microscoop kijken welke kleine bewoners en kriebelbeestjes we hebben gevonden.

Kom gezellig mee zoeken op woensdag 3 mei van 14:00-16:00 uur in Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen.

Deelname € 3,50 voor kinderen van ca. 6 tot 12 jaar. Graag vooraf aanmelden via ghl.balieteam@gmail.com  of telefonisch 0475 497010 tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum.

Bijenstand bij Bezoekerscentrum Leudal geopend

April is voor de bijen de eerste maand van het jaar dat er veel honing en stuifmeel geoogst kan worden. Heel veel fruitbomen en stuiken staan in volle bloei, kersen, keren, appels en blauwe bessen.

Hierdoor groeit het bijenvolk zeer snel en zal er overal een extra broed- en honingkamer bijgeplaatst moeten worden. De imkers met een groot aantal volken gaan voor de bestuiving op pad. Dit kan zeer divers zijn, aardbeien, blauwe bessen, komkommers enz.

De imkers met een gering aantal volken laten deze meestal het hele jaar op één plaats staan.

Het werk voor de imker bestaat deze maand vooral uit controle van de volken. Is er voldoende broed, hebben de bijen genoeg ruimte en zijn er voldoende ramen beschikbaar voor het opslaan van de verzamelde honing?

Wilt U meer weten over bijen en of het bijenhouden bezoek dan zondag 7 Mei 2023 onze bijenstand.  Deze is gelegen achter het Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58,  6081 NP HAELEN. Op deze zondag is van 12.00 – 16.00 uur een imker aanwezig die graag al uw vragen zal beantwoorden. Toegang is gratis.