Zomernummer “Rondom het Leudal” no.190 is uit

Bij abonnement gratis de 4 nummers van 2022 plus boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”!

Het zomernummer 2023 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen.

De abonnees kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :
Jo Wijnen verhaalt op zijn kenmerkende humoristische wijze over het “ heiligdom van de gooj kamer”, zoals die vroeger in vrijwel elk huis voorkwam.
Math Beurskens en Gerard Ernst beschrijven op zeer professionele en goed leesbare wijze de interessante geschiedenis van de raaf, die de laatste tijd ook weer in het Leudal opduikt.
Hugo Levels vertelt op zijn kundige wijze in een tweede deel over het Aloyisiusgesticht op de Heibloem, dat tijdens de tweede wereldoorlog door toeval slachtoffer werd van de luchtoorlog. Het werd door de Duitsers gevorderd en daarna ingericht als een zogenaamde NSSK Motorschool. Het artikel is verlucht met vele vaak onbekende illustraties.
⦁ Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer de Hengel.
⦁ In een aantal uitgebreide artikelen geeft Ruud Spee zeer interessante tekst en uitleg over het Leudal in (land)kaarten, waarbij hij in dit artikel de nieuwe topografische kaarten van 1998, 2009 en 2019 op deskundige wijze beschrijft.
Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de lente van 2023, die dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar vrij nat was. Hij vergelijkt het lenteklimaat over een periode van 35 jaar met de voorafgaande 35 jaar, waardoor de klimaatverandering duidelijk zichtbaar wordt.
⦁ Op de achterzijde een aantal mooie vergelijkingsfoto’s van Roggel in 1960 en 2023. Het geheel is met circa 35 foto’s en illustraties verlucht.

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2023 abonnee worden. U ontvangt dan 4x per jaar het tijdschrift Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2022 zijn verschenen, alsmede het boek “Het Leudal in prenbriefkaarten”.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl , via internet www.rondomhetleudal.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.