Heb je al ooit nagedacht over autodelen? Of misschien heb je zelf (nog) geen elektrische auto, maar ben je wel nieuwsgierig naar elektrisch rijden?

Op dit moment verkent Leudal Energie de mogelijkheid voor autodelen, een duurzamer en kosteneffectief alternatief voor regulier autobezit. Autodelen heeft zijn wortels in de jaren zeventig, toen carpoolen ontstond als reactie op hoge brandstofkosten. In onze huidige tijd worden we natuurlijk geconfronteerd met diverse grote problemen die ook vragen om creatieve, niet-traditionele oplossingen.

Daarom overwegen we de introductie van ‘Leudelen’, een coöperatieve elektrische autodeelvariant in Leudal. Interessant voor mensen die niet zoveel rijden, kleine afstanden meestal fietsend of lopend afleggen en maar af en toe een auto nodig hebben. Deze deelauto’s zijn bij voorkeur elektrisch en worden per dag(deel) gehuurd.

Coöperatief autodelen kan even wennen zijn, het verschilt nogal van het bezitten van een eigen auto die altijd beschikbaar is. Verder hebben elektrische auto’s hun eigen kenmerken, zoals een beperkter bereik en automatische transmissie. Maar de geringere lasten en het wegvallen van kosten – zoals motorrijtuigenbelasting, verzekering en onderhoud – als mede het rijcomfort, zijn op hun beurt weer grote voordelen.

Wie heeft de auto dan in eigendom?
Er zijn meerdere mogelijkheden die in een aantal plaatsen in Nederland (en daarbuiten) al volop zijn beproefd en vaak naast elkaar bestaan, zoals:

1. Energiecoöperatie heeft de auto’s zelf in eigendom

2. Energiecoöperatie schaft elektrische auto aan met subsidie, verkoopt die (minus BTW) door naar een privépersoon, die hem in zijn eigen kring verhuurt.

3. Energiecoöperatie werkt samen met de gemeente: de gemeente deelt haar elektrische auto’s buiten kantoortijd.

4. Een aantal mensen (een groep van bijv. 10-12 personen) huurt een auto van een commerciële garage (lease) en betaalt gezamenlijk één huurbedrag op maandbasis

Welke (combinatie van) keuze(s) het wordt, zullen we later beslissen.

Wil je een keertje kennismaken met elektrisch rijden? Binnenkort organiseren we proefritten met verschillende elektrische auto’s zodat iedereen zelf de voordelen van elektrisch rijden kan ervaren.

Proefrijden?

Op woensdag 15 en zaterdag 18 november vanaf 13.30 uur.

Locatie: Businesscentrum Leudal, Markt 6, 6888BP Roggel

Meld je nu aan als je ook graag zo’n proefrit maakt!

Bovenkant formulier

Stuur een email naar leudelen@leudalenergie.nl of bel 0475 – 82 03 33.

Interesse in (elektrisch) autodelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over dit duurzame alternatief. We beantwoorden graag jouw vragen en houden je over alle ontwikkelingen op de hoogte.

De werkgroep Leudelen