Op het nieuwe dorpsplein van De Leistert is straks iedereen welkom

Nieuws

Het duurt twee jaar, maar de Leistert krijgt een volledig nieuw dorpsplein. Met een tropisch zwemparadijs, horeca- en speelvoorzieningen die zo veel mogelijk geopend worden voor het publiek. ‘Het wordt de grootste investering uit onze geschiedenis’, zegt adviseur Kierkels.

Wat in de jaren zestig begon als gemeentelijke zwemvijver waar meneer pastoor voorzichtig zwemlessen ging geven, is uitgegroeid tot een luxe camping van internationale allure. De marketingafdeling richt zich op vakantiegangers uit heel Nederland, Duitsland en België.

De Leistert is een dorp op zich, stelt Dennis Kierkels. Een dorp waar hij zelf bij wijze van spreken is opgegroeid. Op zijn knie heeft hij nog steeds een litteken van de zwembadrand waar hij in zijn jonge jaren onzacht mee in aanraking komt. Hij heeft er jaren gewerkt, inmiddels heeft hij een eigen investeringsbedrijf, maar bij de camping in Roggel is hij nog steeds commissaris en strategisch adviseur.

Grootste kern
Na de herindeling van de gemeente in 2007, is het zwembad geprivatiseerd. “Maar het is nog steeds een stichting”, benadrukt Kierkels. “Alle winst wordt dus in het bedrijf gestoken.” En die stichting wil de voorzieningen op de camping weer openstellen voor het publiek, zoals de gemeente Roggel het destijds bedoeld had.

Lees ook: De Leistert wil gemeente betrekken bij nieuw zwemparadijs

De voorzieningen zijn daarvoor te krap. Inwoners uit de omgeving kunnen niet meer in het zwembad terecht. Met vakantiegasten is het park al vol genoeg. “We zijn ’s zomers bijna de grootste dorpskern van de gemeente”, stelt Kierkels.

Hij rekent voor: Met Kerst zijn er zo’n 2.500 gasten, maar tijdens de piek in de zomer lopen er wel 6.000 vakantiegangers rond. Dat zijn er bijna evenveel als Heythuysen inwoners heeft. Daarbij komen nog eens honderd tot enkele honderden personeelsleden, afhankelijk van het seizoen.

Jumbotoren
“Onze klanttevredenheid staat nog steeds op 8,9”, vertelt Kierkels trots. De voorzieningen zijn dan ook niet zozeer verouderd, ze zijn vooral te klein geworden. Daarom gaan alle voorzieningen volledig op de schop. Het centrum wordt verplaatst naar de Leistertweg, die dwars door de camping loopt. “Die weg gaat weg.”

Wel komt hier een nieuwe toegangsweg naar het terrein en naar de nieuwe receptie. “Misschien komt daar wel een rotonde”, zegt Kierkels, wijzend naar de Heldensedijk, de N562. En bij de receptie komt de ingang van het nieuwe subtropisch zwemparadijs en alle andere nieuwe voorzieningen, zoals horeca en speeltuinen.

Minder vakantiegangers
De ruwe schetsen zijn klaar, maar de details worden nog uitgewerkt. Het campingterrein zelf is de afgelopen jaren al verfraaid, met luxe bungalows en safaritenten, opgesteld rond een hofje.

Het aantal vakantiegangers neemt niet toe, zegt Kierkels. “Dat wordt eerder minder.” Wel worden de nieuwe voorzieningen zo veel mogelijk opengesteld voor dagrecreanten. Daarmee krijgen inwoners uit de omgeving eindelijk ook weer toegang tot het zwemwater, waarvoor de gemeente Roggel het destijds bedoeld had.

Na de bouwvak gaan de eerste werkzaamheden van start. Vakantiegangers blijven welkom, maar hebben twee jaar een bouwterrein midden op het park. Pas wanneer alle nieuwe voorzieningen gebouwd zijn, gaat het oude ‘centrum’ tegen de vlakte. In 2026 wordt de volledig vernieuwde camping geopend.

VML nieuws