Een speciale eenheid is een bende drugscriminelen op het spoor. Help jij mee de bende te ontmantelen? Dit reality spel wordt voor alle inwoners van Leudal beschikbaar gesteld door de gemeente Leudal, de politie en Meld Misdaad Anoniem. Speel mee vanaf 18 oktober en kruip in de huid van een rechercheur!
 

Deze week valt het ‘Leudals Nieuwsblad – Game editie’ op de mat. Hierin staat informatie over het spel en zijn de eerste aanwijzingen te lezen. Vanaf dat moment kan ook de app worden gedownload, en kan iedereen op zoek gaan naar signalen van drugscriminaliteit. In het spel ‘Eenheid 75’ zoek jij naar aanwijzingen die leiden naar een drugsbende. Via augmented reality (AR) ga je op zoek naar verdachte situaties. Aanwijzingen leiden je naar checkpoints in Leudal. Per checkpoint bekijk je een verdachte situatie via de AR app. Bij deze situatie krijg je een opdracht. Voer je deze opdrachten goed uit, dan krijg je steeds een codewoord dat je moet melden in de app. Speel je het spel uit, dan maak je kans op een leuke prijs! De spelroute kan fietsend worden afgelegd en is toegankelijk met en voor het hele gezin. Kinderen vanaf ongeveer 10 jaar zullen het spel perfect kunnen spelen. Het is ook erg leuk om dit spel met je vriendengroep te spelen.

Leer signalen herkennen en meld ze!

Drugscriminaliteit is een vorm van ondermijnende criminaliteit. Wel zichtbaar, maar lastig om te zien als je de signalen niet herkent. Met deze game leer je signalen herkennen en kom je erachter waar je deze kunt melden. Want melden van signalen door inwoners is enorm belangrijk in de strijd tegen (drugs)criminaliteit. Burgemeester Schmalschläger: “Met dit spel willen we inwoners bewust maken van signalen van drugscriminaliteit, zoals bijvoorbeeld hennepkwekerijen en drugslabs in woonwijken. Als gemeente en politie hebben we als het om verantwoordelijkheid gaat een grote rol, maar ook inwoners kunnen hier aan bijdragen. Zij zijn onze ogen en oren! Daarom: zie, hoor, ruik of voel je dat ergens iets niet pluis is, meld het. Dat kan ook anoniem. Alleen samen kunnen we zorgen voor een fijne en veilige samenleving.”

Ondermijning in het buitengebied

De focus van de aanpak tegen ondermijning ligt bij de gemeente op het buitengebied. Leudal heeft een uitgestrekt buitengebied. Het gebied is vaak een blinde vlek omdat we niet weten wat er speelt en de politie en/of onze toezichthouders niet overal tegelijk kunnen zijn. Voor criminelen kan het buitengebied  een interessante locatie zijn om een hennepkwekerij of drugslab op te richten maar ook dumpingen van (giftig) drugsafval en witwaspraktijken zien we hier terug. Dit tolereren we niet in onze gemeente. Gemeente Leudal werkt hierbij samen met gemeente Nederweert. Zij bundelen hun krachten en maken samen een vuist tegen deze ondermijnende criminaliteit. De gemeenten geven uitvoering aan een gezamenlijk plan gericht op het weren van criminaliteit in het buitengebied.

Hoe speel je de game?

De game, waarin je via een spannend spel signalen leert herkennen en melden, is geschikt voor jong en oud, vanaf ongeveer 10 jaar. Je kunt individueel meedoen of in een team. Je moet beschikken over een smartphone die AR ondersteunt. De spelroute kan met de fiets worden gevolgd. De game is te spelen vanaf 18 oktober tot en met de laatste dag van de herfstvakantie (31 oktober).

  1. Lees de nieuwskrant Eenheid75 die je in de bus hebt ontvangen! Geen gamekrant ontvangen? Kijk dan op www.leudal.nl
  2. Volg ‘Eenheid75 Leudal’ via Facebook en/of Instagram
  3. Download de app ‘Eenheid 75’ in de Google Play Store of in de Apple App Store
  4. Meld je aan met de inlogcode: e75leudal
  5. Vul een gebruikersnaam / teamnaam in en maak een foto
  6. Volg de stappen in de app: lees de speluitleg en voorwaarden
  7. Spelen maar! Vind alle acht verdachte situaties en meld ze. Per checkpoint bekijk je een verdachte situatie via de AR-app; de situaties verschijnen in de vorm van AR-objecten. Ieder AR-object omvat een opdracht waarbij je per situatie het juiste codewoord moet melden in de app. Laat de gemeente Leudal weten hoe jij de drugsbende oprolt door Leudal te taggen op socialmedia.

Prijzen te winnen

Spelers die de game van gemeente Leudal hebben uitgespeeld en de enquête hebben ingevuld maken kans op het winnen van een escaperoom/lasergame ervaring van Home of Heroes! De gemeente mag 2 cadeaubonnen escaperoom/lasergame weggeven voor 6 personen. Hiervan dient 1 persoon 18 jaar of ouder te zijn. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht. Dus tag de gemeente, zodat wij kunnen zien hoe jij de drugsbende oprolt.

Krant eenheid 75

De krant Eenheid 75 (‘Leudals Nieuwsblad – Game editie’) wordt in het weekeinde van 16 oktober bezorgd in de kernen van de gemeente Leudal. Deze krant zit in het folderpakket. Een week later wordt de krant bezorgd in het buitengebied. Heeft u geen krant ontvangen, dan zijn deze ook te verkrijgen bij de Jumbo in Heythuysen en in het gemeentehuis.