Bericht uit Dagblad de Limburger.

Gemeenschapshuis La Rochelle in Roggel zit in financiële moeilijkheden. Het bestuur en de beheerder geven aan per 1 januari 2022 te stoppen. Gebruikers maken zich nu grote zorgen over de toekomst.

Het lukt de stichting van La Rochelle simpelweg niet om een sluitende begroting voor 2022 af te leveren, aldus voorzitter Marcel van Oeteren. Reden voor het driekoppige bestuur om te stoppen. Ook voor de beheerder, in dienst van de stichting, is het dan einde verhaal, al wordt geprobeerd het beheer vier maanden door te trekken om tijd te winnen.

Met name de coronacrisis heeft er ingehakt. Elk jaar werden er enkele grote evenementen georganiseerd, die opeens wegvielen. Ze vormden de kurk waarop de begroting dreef. De steun van het Rijk (4000 euro) was niet genoeg om het gat te dichten.

„Met onze reserves kunnen we de nota’s nu wel betalen, maar we willen voorkomen dat rekeningen straks open blijven staan. Een begroting moet een redelijke kans van slagen hebben. Dat is nu niet het geval en dan zet ik er geen krabbel onder”, aldus Van Oeteren.

Energierekening

Het grootste pijnpunt is de energierekening van 20.000 euro per jaar. De klimaatregeling in het gebouw is al langer een probleem en La Rochelle zit aangesloten op dezelfde installatie als de school en bibliotheek. Volgens Van Oeteren klopte de afrekening nooit en bleef opheldering uit.

„We moeten nog eens naar deze problematiek kijken. In het verleden hebben we daar onvoldoende bij stilgestaan”, zegt wethouder Stan Backus. In februari ontving hij al signalen dat La Rochelle er niet goed voorstond. De gemeente is eigenaar van het gebouw en heeft een potje van 22.000 euro om dorpshuizen in nood te helpen. „We gaan snel in gesprek over een oplossing.”

Gebruikers maken zich grote zorgen over hun activiteiten. Kunnen deze nog wel doorgaan? „Het nieuws kwam als donderslag bij heldere hemel. Er zijn natuurlijk wel geruchten, maar zo erg…”, aldus Henny van den Beuken, voorzitter van Open Club Roggel, een verzameling verenigingen. „Het is zaak om gauw een oplossing te zoeken. En er zal ook van ons iets gevraagd worden om de broek op te kunnen houden.”

Postkoets

La Rochelle is het tweede dorpshuis in korte tijd in de gemeente Leudal waar problemen zijn. Ook De Postkoets in Horn is nog een zorg. Hoewel 1 november eerder als deadline werd genoemd, is er nog steeds geen nieuw stichtingsbestuur of beheerder. Voor verenigingen is het behelpen. Ze hebben een sleutel, maar goede faciliteiten ontbreken. Backus: „We zijn een nieuw bestuur aan het formeren. Een beheerder zal daarna volgen. We kijken nog naar de juiste constructie.”