Vorige maand heeft de imker, om zwermen tegen te gaan, de volken gespitst.

Dit was om de bijen weer meer ruimte te geven en om nieuwe koninginnen te krijgen.

Deze nieuwe koninginnen zijn inmiddels op bruidsvlucht geweest en teruggekeerd naar hun bijenkast. Hier is ze begonnen met het leggen van eitjes, waardoor het aantal bijen weer snel zal uitgroeien tot een volwaardig volk, sterk genoeg om te overleven in de winter.

Als een van de laatste drachtplanten staan nu de lindebomen in bloei en zal ook hier weer de nodige honing verzameld worden. Omdat daarna de meeste drachtplanten uitgebloeid zijn wordt het verzamelen van honing dan snel minder, en zullen de voorbereidingen starten voor het winterklaar maken van de bijen.


Demonstratie zelf kunstraat maken

Om ziekten en uitval bij de bijen te voorkomen is het belangrijk dat imkers hygiënisch werken. Een belangrijk onderdeel hierbij is raatvernieuwing. Dit betekent dat aan het einde van de winter oude vervulde raten worden verwijderd en vervangen door schoon nieuw kunstraat.

Deze oude raten kunnen dan worden omgesmolten. De was die hierbij vrijkomt kan dan weer gebruikt worden voor de productie van nieuw kunstraat. De was wordt dus circulair gebruikt en wordt hierbij teruggegeven aan de eigen bijenvolken.

Om de kunstraat te maken wordt gebruik gemaakt van een kunstraatpers. Hoe dit te werk gaat willen we graag demonstreren tijdens een open bijstand.

Wilt U meer weten over bijen en of het bijenhouden bezoek dan zondag 10 juli 2022 onze bijenstand.  Deze is gelegen bij het Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen. Op deze zondag is van 12.00 – 16.00 uur een imker aanwezig die graag al uw vragen zal beantwoorden.