Bij abonnement gratis de 4 nummers van 2021 plus boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”!

Het zomernummer 2022 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal,  is verschenen.                                   

De abonnees kunnen weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

  • Bert Heijnen is op bezoek geweest bij de 86-jarige Tjeu Vossen in Haelen, de laatste boer van Haelen. Hij gaat in op de levensloop van deze goed van de tongriem gesneden vrijgezel, die aangeeft dat vrijgezellen 10 jaar langer leven dan getrouwde paren….
  • Ton Lemaire betuigt zijn respect voor de boom als meest indrukwekkende verschijning in het plantenrijk. Bomen en met name oude bomen moeten beschermd worden. Hij woont al decennia in Frankrijk, maar zijn liefde voor het Leudal is blijvend.
  • Jo Wijnen verhaalt op zijn kenmerkende humoristische wijze over de verandering van eetgewoontes vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw, waarbij de soep, de aardappelen en de pudding nog uit een bord werden gegeten aan een blank geschuurde tafel.
  • Jac Wijnands zaliger beschrijft de geschiedenis van het buitencentrum “De Spar” in Haelen, dat  in 1938 werd opgericht als bivakplaats voor Jonge Wachters. In de oorlog werd het een schuilplaats voor onderduikers en werden er illegale culturele bijeenkomsten gehouden. Thans is het een aantrekkelijk buitencentrum voor jeugdgroepen.
  • Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer het rapunzelklokje.
  • Hugo Levels en Eric Munnicks geven een terugblik op de totstandkoming van de vier delen van hun standaardwerk over de oorlog in Limburg “Waar blijven de Bevrijders”, waarbij ook het Leudal een belangrijke rol heeft gespeeld.  Het vierde deel wordt in het artikel uitgebreid besproken.
  • Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de zonnige en droge lente van 2021 met in de weerhistorie de warme en droge zomer van 1934, toen onweersbuien voor veel schade zorgden.
  • Op de achterzijde een aantal mooie vergelijkingsfoto’s van Baexem in 1938 en 2022.

Het geheel is  met circa 25 foto’s en illustraties verlucht.  

Hebt u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied dan kunt u voor slechts 17 euro met ingang van 2022 abonnee worden. U ontvangt dan 4x per jaar het tijdschrift Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangt u bovendien gratis alle 4 nummers, die in 2021 zijn verschenen, alsmede het boek “Het Leudal in prentbriefkaarten”.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.