Fermenteren doet meer dan je voedsel op een gemakkelijke en duurzame manier langer houdbaar maken. Gefermenteerde groente geeft een andere smaakbeleving dan verse groente en is ook nog eens gezond. Gefermenteerde groenten stimuleren namelijk een gezonde darmflora en vergroten daarmee je weerstand. 

Fermenteren doe je toch alleen in de herfst of in de winter? Nee, echt niet! Je kunt het hele jaar door groente fermenteren en we gaan dan ook aan de slag met wat er in het seizoen voorhanden is.

Je kunt gefermenteerde producten tegenwoordig weer overal kopen, maar zelf fermenteren is veel leuker. Je stopt in jouw fermentatie pot wat jij graag eet, je kunt met de seizoenen mee variëren en je eigen smaken creëren.

Je hebt geen dure spullen nodig: een snijplank, een scherp mes en echt schone glazen (weck)potten en je kunt beginnen. 

Wil je weten hoe je te werk gaat en het zelf proberen? Schrijf je in voor de workshop.

Je krijgt uitleg over fermenteren en over de verschillende fermentatiemethoden en daarna ga je lekker aan de slag.

Je brengt zelf de groente mee die je wilt fermenteren en de smaakmakers die je wilt toevoegen. Zeer geschikt zijn in deze tijd van het jaar alle koolsoorten, pompoenen, knolvenkel, wortelen, bietjes, bloemkool of knolselderij. Kies gewoon wat je lekker vindt van de seizoengroenten. Als aanvulling kun je alle smaakmakers gebruiken die je in huis hebt en die je ook zou gebruik wanneer je die groente klaarmaakt om te eten. Denk aan (verse) kruiden, knoflook, kurkuma, een pepertje, gember, mierikswortel of appel, maar natuurlijk kun je ook gedroogde specerijen gebruiken zoals komijn, koriander, kaneel, kardemom, kruidnagel of anijs. Wel de hele zaden, niet de poedervorm.

Verder breng je een snijplank mee, een scherp mes en misschien een dunschiller, een rasp of een mandoline, een of twee grote kommen om de groenten in te kunnen bewerken, een keukenhanddoek en een paar glazen weckpotten met rubberring of potten met een twist-off deksel. Eventueel kunnen een keukenschort en latex handschoentjes voor voedselbereiding, van pas komen.

 “Workshop Fermenteren” op maandag 29 januari 2024 19.30 uur

Presentatie: Rika Verhoef, Veltdocent, meesterherborist en voedingsadviseur.

Locatie: Bezoekerscentrum Leudal, aanvang stipt om 19.30 uur, inloop vanaf 19.10 uur. 

Voor Veltleden € 12,50, niet-leden betalen € 15,00 beiden incl. inclusief koffie/thee.

*Aanmelden verplicht via deze link https://forms.office.com/e/mfYaW3zYUK

*De workshop gaat door bij voldoende aanmeldingen.

*De volgorde van aanmeldingen worden bepaald door de binnengekomen betalingen.

Het boek groenten fermenteren is die avond te koop.