Naam

 Jacques Voncken

Straat

Nijken

Leeftijd

76

Wat is je beroep of dag invulling?

Mijn beroep was gymleraar en instructeur bij mijn bedrijf Voncken Nature Sport in de Ardennen. Dat laatste heb ik nadat ik op mijn 55e als leraar gestopt was nog vele jaren gedaan maar momenteel niet meer. Ik ben nu veel “Rund um Hause”, ook vanwege enkele flinke kwetsuren die ik opgelopen heb na een val uit de kersenboom vorig jaar met kersen plukken. Moet ik niet meer doen….  Maar ik krijg veel aanloop en hier zijn ook nog diverse activiteiten van de huurders die hier wonen en werken. En ik bezoek geregeld mijn zussen in Beek.

Wat zijn je hobby’s?

Mijn passie is om dicht bij de natuur te blijven. Daar waren mijn activiteiten in de Ardennen ook o gebaseerd. Ik vind het belangrijk om zelfvoorzienend te zijn en daarbij rekening te houden met de natuur om je heen. Daar moeten we goed mee omgaan. 4 Jaar geleden heb ik met anderen een voedselbos aangelegd in Heythuysen bij Rondmeer. Helaas kwamen er 3 hele droge jaren waardoor dit nog niet goed aan is gegaan maar ik hoop van harte dat dit alsnog gaat groeien.

Verder zit ik in een kookclubje en maak ik o.a. zelf likeur.  En ik bezoek graag theatervoorstellingen.

Hoelang woon je al in Roggel?

Ongeveer 50 jaar.

Waaróm woon je in Roggel?

Ik kwam vroeger al in deze omgeving omdat er familie woonde, we gingen op de kermis in Neer en Horn. En raakte gecharmeerd van deze omgeving toen ik als dienstplichtig soldaat in Roermond op de kazerne zat. Ik kwam uit Beek en daar was minder natuur.  En toen vonden we dit boerderijtje wat we hebben opgeknapt en waar onze 2 kinderen zijn opgegroeid.

Waar zou je ook wel willen wonen?

Nergens, ik ben hier heel content!  Wat ik heel graag zou willen is om hier op dit perceel enkele Tiny Houses neer te zetten waar we met enkele ouderen op een zo zelfvoorzienend mogelijke  manier samen zouden kunnen wonen. Maar de gemeente Leudal is hierin absoluut niet meewerkend of meedenkend: de communicatie hierover verloopt zeer stroef.

Voor wie heb je bewondering?

President Zelenski van Oekraine

Wat is een mooie plek in Roggel die misschien een speciale betekenis voor jou heeft?

Kirkelkesberg

Wanneer heb je een goede dag gehad?

De dag komt hoe die komt; ik ben niet altijd zo van het plannen. We drinken  hier bijna elke morgen koffie met degenen die hier ook wonen of mensen uit de buurt. Maar ik kan me ook prima zelf amuseren.  En ik realiseer me hoe goed wij het hier hebben!

Waaraan heb jij een fijne herinnering (bv evenement, gebeurtenis) die in Roggel heeft plaatsgevonden?

De voorstellingen van het Limburg Theater; daar heb ik altijd erg van genoten.

Wat maakt voor jou van Roggel  “ein  leef klein aardig dûrpke”?

De mensen (toch anders dan van Heytse ha,ha). Ze zijn hier gemoedelijk.  Dat geldt zeker ook voor de mensen van Neer.

Wat is een typisch (of je favoriete) Roggels woord of uitspraak?

“Worre”. Behalve hier en in Neer hoor ik dat nergens.