Om ziekten en uitval bij de bijen te voorkomen is het belangrijk dat imkers hygiënisch werken. Een belangrijk onderdeel hierbij is raatvernieuwing. Dit betekent dat aan het einde van de winter oude vervuilde raten worden verwijderd en vervangen door schoon nieuw kunstraat.

Deze oude raten kunnen dan worden omgesmolten. De was die hierbij vrijkomt kan dan weer gebruikt worden voor de productie van nieuw kunstraat. De was wordt dus circulair gebruikt en wordt hierbij teruggegeven aan de eigen bijenvolken.

Om de kunstraat te maken wordt gebruik gemaakt van een kunstraatpers. Hoe dit te werk gaat willen we graag demonstreren tijdens een open bijstand.

Wilt u meer weten over bijen en of het bijenhouden bezoek dan zondag 1 mei 2022 onze bijenstand.  Deze is gelegen bij het Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58,  6081 NP Haelen. Op deze zondag is van 12.00 – 16.00 uur een imker aanwezig die graag al uw vragen zal beantwoorden.