Op zondag 4 september is de bijenstand bij Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, Haelen, weer van 12:00 tot 16:00 uur geopend voor belangstellenden.

In de loop van een jaar halen honingbijen op zeer verschillende planten hun nectar en stuifmeel. In juli hebben de bijen heel goed nectar kunnen halen van de linde, maar ook planten als de tamme kastanje, liguster, distel, en het wilgenroosje werden bezocht.

Het gaat beter met de honingbijen. De laatste jaren stierven er in de winter veel volken. Maar in de laatste winter viel het mee, slechts 7 % van de bijenvolken ging dood. Imkers weten dat dat de normale wintersterfte is.

Echter, als het beter gaat met honingbijen, zegt dat nog niets over de meer dan 300 andere soorten bijen in ons land. Voor veel soorten zijn de omstandigheden in onze omgeving nog zo, dat het moeilijk is om te overleven.

Wil u meer weten over het leven van de bij?

Kom dan zondag 4 september naar onze bijenhal waar een imker aanwezig is, die u graag over bijen vertelt.

Let ook eens op het bouwplan van onze bijenhal, die bestaat uit twee zeshoeken, dezelfde zeshoeken die we vinden in de bijenraten. Die zeshoekige vorm van de bijenraat cellen is de meest efficiënte vorm: in de cellen kunnen de larven opgroeien tot volwassen bijen, en in de cellen kan zeer efficiënt honing of stuifmeel opgeslagen worden.