Met 18 jaar ben je meerderjarig en volwassen voor de wet. Dat betekent dat je officieel een rechtshandeling kan uitvoeren. Vanaf je zestiende krijg je serieus te maken met geldzaken. En vanaf je achttiende jaar krijg je nog meer verantwoordelijkheden en verplichtingen. Kun je hier hulp bij gebruiken? Kom dan 14 december naar de Workshop; 18 jaar en dan? bij Bibliocenter Weert. Cristel Sieben van Humanitas Midden-Limburg verzorgt een presentatie over welke zaken er voor jongeren veranderen als ze 18 jaar zijn en geeft uitleg over ‘Get a grip’.

18 jaar, en nu?
Er moeten een aantal zaken geregeld worden. Je hebt een DigiD nodig om officiële dingen te regelen zoals bijvoorbeeld zaken rondom wonen, studie of (zorg)verzekeringen. Heb je een bijbaan? Dan kun/moet je belastingaangifte doen, grote kans dat je geld terugkrijgt!

Maar hoe regel je studiefinanciering, een OV, een zorgverzekering en wat is je eigen verantwoordelijkheid. Er worden er praktijkvoorbeelden gegeven en je ontvangt een checklist, 18 jaar en dan. Heel praktisch dus!

Persoonlijke hulp
Heb je na deze bijeenkomst nog hulp nodig met vragen rondom de Digitale Overheid? Ga dan, tijdens onze openingstijden, langs bij de bibliotheek. Bibliocenter denkt met je mee en geeft je informatie zodat je verder kunt. Ze kunnen ook een afspraak voor je maken met een organisatie die je verder helpt. Voor meer informatie kijk op www.bibliocenter.nl/ido. Je kunt je ook aanmelden bij ‘Get a grip’. Zij helpen je alle geldzaken op een rijtje te zetten, www.gripopjemoney.nl.

Aanmelden
De bijeenkomst is zowel voor ouders als jongeren. Het is helemaal gratis, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Aanmelden kan op de website van Bibliocenter. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.00 uur.