Wisseltentoonstelling De Galgenberg, Graafschap Horn

In het Bezoekerscentrum Leudal start op zondag 5 maart 2023 een tijdelijke tentoonstelling over de Galgenberg van het Graafschap Horn, gelegen tussen Horn en Haelen. Hier werd, ter afschrikking, publiekelijk de doodstraf voltrokken. Er is o.a. te zien hoe het rechtssysteem in de 17e tot eind 19e eeuw werkte en ook hoe het leven in onze regio er toen uitzag. Een galg en een rad ontbreken niet!

Op last van het Hoofdgerecht van het Graafschap Horn werden op de Galgenberg misdadigers terechtgesteld. Dat gebeurde door ophanging, onthoofding, wurging en verbranding. Moord, roof, brandstichting, diefstal en toverij waren misdaden waarop de doodstraf stond. Slechts van enkele tientallen veroordeelden zijn de namen overgeleverd, maar in de loop van de tijd moeten op de galgenberg tussen Haelen en Horn honderden mensen zijn geëxecuteerd.

Tijdens de periode van deze tentoonstelling verzorgt Bezoekerscentrum Leudal een geschiedenisles voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs over dit onderwerp. Ook zal er op dinsdag 4 april een lezing worden gehouden over de Galgenberg.

De tentoonstelling is te bezoeken van zondag 5 maart t/m zondag 25 juni, dinsdag t/m zondag van 12.00 – 16.00 uur. Entree voor volwassenen € 2,50, kinderen tot 12 jaar en donateurs van de Studiegroep Leudal gratis.

Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen.