De jaarlijkse Nationale Archeologie Dag in Leudal staat weer voor de deur. Op zondag 18 juni a.s. van 11.00 tot 15.00 uur verwelkomen de werkgroep Archeologie van de Studiegroep Leudal en Groen Hart Leudal geïnteresseerden bij boscafé De Busjop in Heythuysen voor een fascinerende ontdekkingsreis naar het verleden.

Tijdens dit evenement kunnen bezoekers deelnemen aan een boeiende wandeling langs enkele grafheuvels uit de Bronstijd en IJzertijd. Daarnaast is er een informatiestand om meer te weten te komen over het wonen, leven en begraven van de mensen die hier zo’n 3.000 jaar geleden leefden.

Het grafveld bij de Busjop herbergt maar liefst 17 van de meer dan 50 gerestaureerde grafheuvels. Deze interessante, lage heuvels zijn gemaakt van plaggen en bevatten aardewerken potten met daarin de asresten van de bewoners van dit gebied. In die tijd werden de overledenen gecremeerd, waarna de as en botresten in een urn werden geplaatst. Onder elke onderzochte grafheuvel zijn de resten van één, soms twee personen gevonden. Daarnaast zijn er tientallen urnen en enkele fragmenten van bronzen voorwerpen ontdekt. Ook zijn er afslagen van vuursteen aangetroffen die stammen uit de vroege prehistorie, wat erop wijst dat er zelfs in de Steentijd al mensen verbleven op de plek waar later dit grafveld ontstond.

De wandeling over het grafveld duurt ongeveer 60 minuten en start om 11.00 uur en 13.30 uur. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld om toekomstige restauratiewerkzaamheden mogelijk te maken. Aanmelden vooraf is niet nodig; iedereen is van harte welkom om zich ter plekke bij boscafé De Busjop aan te sluiten.

Dit is een kans om een tastbaar stukje geschiedenis te ontdekken en meer te leren over het rijke verleden van het Leudal. Mis deze bijzondere ervaring niet en zorg dat je erbij bent op zondag 18 juni a.s.!

Evenementgegevens:

  • Datum: Zondag 18 juni 2023
  • Tijd: 11.00 – 15.00 uur
  • Locatie: Boscafé De Busjop, Heythuysen
  • Toegang: Gratis (vrijwillige bijdrage welkom)
  • Aanmelden: Niet nodig