Zondag 10 september begint om 13.30 uur feest bij La Rochelle en op het schoolplein!

Om 14.00 uur is de officiële opening door wethouder mevrouw Heleen Wijers.

Onder het motto ACHTEROM IS KERMIS zijn er attracties voor elke leeftijd: een springkussen en speurtocht, presentaties met filmpjes van vroeger, kienen met Door,  en vooral muziek, héél veel muziek van Roggelse musikanten zoals joekskapel Paaf Aaf, Harmonie Amicitia, de Birdies, Hanna Lahaije , Liath, de Roggelse PP Band, big band Xpero, Pieter Steenvoorden & Enith Linssen , Cornelius Leonardus en ’t Limbo Project.

Mis deze feestelijke opening niet: zorg dat je erbij bent!

Wat er vooraf ging:

Eind 2021 werd duidelijk dat gemeenschapshuis La Rochelle in Roggel per 1 januari 2022 gesloten zou worden. Het toenmalige bestuur zag geen overlevingskansen mede omdat de gemeente alle financiële steun in het komende jaar zou intrekken. 

La Rochelle, de bakermat van vele culturele activiteiten, kon alleen openblijven met hulp van vrijwilligers. Onmiddellijk kwam er spontaan een burgerinitiatief op gang om LR te behouden. Door dit grote aantal vrijwilligers en sympathisanten besloot de gemeente om de sluiting een jaar uit te stellen tot 1 januari 1923.

Eendrachtig ging men aan de slag, er werden werkgroepen gevormd en medio 2022 kwam een nieuw bestuur, een nieuw logo, nieuwe beheerders, nieuwe website en meer nog: de statuten werden aangepast, het huishoudelijk reglement geactualiseerd en er werd een heus businessplan geschreven. Het streven is om La Rochelle samen met alle vrijwilligers via een 5 jarenplan tot een levensvatbare BMV, een brede maatschappelijke voorziening te maken. La Rochelle moet gewoon openblijven zodat alle culturele evenementen door kunnen gaan, denk aan de vastenaovendj, het KVW, de vele concerten, markten en andere toffe evenementen.

Vanaf 1 november 2022 staat LR nu helemaal op eigen benen zonder financiële steun van de gemeente, alles wordt gedaan door vrijwilligers! Nadat achter de schermen veel werk is verricht, worden nu voor iedereen de nieuwe contouren van La Rochelle 2.0 zichtbaar.

Een half jaar terug werd gestart met de herinrichting van de bibliotheek en de foyer. In de bibliotheek-ruimte heeft de Heemkunde vereniging Roggel haar onderkomen gevonden. De foyer is omgetoverd tot de Roggel Leef Inloup. Alle kozijnen en muren zijn geschilderd  met een mooie nieuwe uitstraling als gevolg.

Pas nog werden de andere zalen in dezelfde kleuren geschilderd, kregen een andere aanduiding en zo werd fase twee van de herinrichting een feit:La Rochelle als een sfinx uit haar as herrezen.

Het is de hoogste tijd voor alle Roggelse mensen om alle veranderingen en vernieuwingen met eigen ogen kunnen aanschouwen! Daarom vindt op zondag 10 september vanaf 13.30 uur  “achterom is kermis” plaats.

In samenwerking met basisschool de Zjwiek en de BSO kunnen de kinderen aan een speurtocht deelnemen. In de bieb wacht hen een attractie en bovendien kunnen zij zich uitleven op het springkussen van het KVW, Bij goed weer is er een buitenterras waar bezoekers worden getrakteerd op overheerlijke stuk vlaai van Heerschap.

In La Rochelle vinden in de diverse zalen rondleidingen en presentaties plaats, er worden tal van films gedraaid en iedereen genieten van prachtige muziek van Roggelse muzikanten, die zo het nieuwe élan van La Rochelle willen