Bericht uit Dagblad de Limburger.

Nieuw plan voor dorpshuis La Rochelle in Roggel: vrijwilligers pakken de handschoen op

Dorpshuis La Rochelle in Roggel scheerde langs de afgrond, maar lijkt nu gered, en met nieuw plan. Vijfendertig vrijwilligers uit het dorp hebben vol enthousiasme samen de schouders eronder gezet.

Een complex en multifunctioneel gebouw met zalen en zaaltjes, tig verschillende gebruikers, clubjes en verenigingen: zie dat maar eens rendabel te maken in deze tijd, met deze energieprijzen. Maar La Rochelle mag niet dicht, vond een flinke groep gealarmeerde Roggelnaren en ze staken de koppen bij elkaar. Samen gaan ze voor de redding van La Rochelle een flink bedrijf runnen, vrijwillig, in hun vrije tijd.

Het vorige bestuur van La Rochelle kreeg de begroting naar verluidt niet meer rond en gooide in januari de handdoek in de ring. Dan moet het blijkbaar anders, zo verwoorden Dorus Alofs en Dirk Voermans. Er moet ander beleid komen, vooral beleid dat aansluit bij deze tijd, op het gebied van communicatie, financiën, techniek, activiteiten en beheer.

Dus zijn werkgroepen opgericht, talenten geïnventariseerd, taken verdeeld. „De een is accountant, de ander heeft een technische of communicatieve achtergrond. En iedereen is bereid zijn of haar expertise in te brengen voor de nieuwe toekomst van La Rochelle”, zegt Alofs. Intussen ligt er al een analyse van kansen en bedreigingen, een missie en een visie, en is een ondernemersplan in de maak. „Zo moeten we gaan denken, als ondernemers. Echt in termen van klanten werven.”

Energie

Want kansen moeten benut, samenwerking met scholen of horeca onderzocht, activiteiten bedacht, creativiteit losgelaten. Dat het gebouw efficiënter en met minder kosten gebruikt moet worden, staat vast. Maar dat kán ook, denken ze. „Die positieve insteek”, zegt Alofs, „We krijgen er energie van met z’n allen”.

De uitstraling en de organisatie moeten ook beter, vlotter, vinden beiden, zowel fysiek als digitaal. Neem de ingang: wie herkent hem, en hoe kom je bij de deur? Is die voldoende toegankelijk voor ouderen? En als je op de website kijkt: wie neemt de telefoon op en hoe kun je een activiteit plannen of boeken?

Slogan

Dat laatste is wel een kolfje naar Dirk Voermans’ hand, communicatie-adviseur. „We zoeken nog naar de juiste woorden, de juiste slogan, maar het moet iets zijn met ontmoeten en ontplooien. We willen méér dan alleen een gebouw voor verenigingen zijn. La Rochelle is dé plek in Roggel, zoiets willen we duidelijk maken.” Aan de frisse moed, de nieuwe energie van al die vrijwilligers ligt het straks in elk geval niet.