De Nationale Archeologie Dag in het Leudal vindt dit jaar plaats op zondag 19 juni a.s. van 11.00 tot 15.00 uur bij het boscafé De Busjop, Busschopsweg 9 in Heythuysen. Deze dag wordt georganiseerd door de werkgroep Archeologie van Bezoekerscentrum Leudal.

Er is een stand ingericht waar informatie gegeven wordt over het wonen, leven en begraven van mensen die hier zo’n 3.000 jaar geleden geleefd hebben. Gedurende deze dag vertrekken er twee begeleide wandelingen langs enkele grafheuvels uit de Bronstijd en IJzertijd. De wandelingen over het grafveld duren ongeveer 60 minuten en starten om 11.00 uur en 13.30 uur. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Op het grafveld bij de Busjop zijn 17 van de meer dan 50 grafheuvels gerestaureerd. In deze grote, lage heuvels, gemaakt van plaggen, lagen aardewerken potten met daarin de asresten van de bewoners van dit gebied. In die tijd werden de doden gecremeerd en de as en botresten in een urn gedaan. Onder elke onderzochte grafheuvel lagen de resten van 1, soms 2 personen. Er zijn tientallen urnen en enkele fragmenten van bronzen voorwerpen teruggevonden. Ook zijn er afslagen van vuursteen afkomstig uit de vroege prehistorie gevonden. Dit toont aan dat ook in de Steentijd in dit gebied al mensen verbleven.