Höbse ’n keteerke?

Naam:

Mien Hendriks

Straat:

Strubben

Leeftijd:

55 jaar

Wat is je beroep of dag invulling?

Werkzaam op een basisschool als conciërge en creatieve juf.

Wat zijn je hobby’s?

Mijn hobby’s zijn mijn creatieve werk, tekenen en schilderen dus, yoga, wandelen, natuur en in de tuin werken, lezen en interesse voor spirituele zaken.

Hoelang woon je al in Roggel?

Vanaf mijn geboorte woonachtig in Roggel tot aan mijn studietijd en na mijn studietijd weer terug.

Waaróm woon je in Roggel?

Ik woon in Roggel omdat het altijd als mijn dörpke voelde. Na mijn studie wilde ik ook zeker weer terug en het was altijd mijn wens om in mijn ouderlijk huis te wonen. Daarnaast vond ik het een geweldige gemeenschap om deel van uit te maken. Alle mensen die je persoonlijk kent, van de verhalen kent, van gezicht kent, kortom alle mensen en hun doen en laten die dit dorp hebben gevormd en nog vormen. De jeugd was fantastisch, kindervakantiewerk, de voetbalclub, de jongerenwerkgroep en anderen in het sjor. Het muziekleven waar Roggel een uniek bolwerk in vormde. De omliggende natuur.

Waar zou je ook wel willen wonen?

Verder zou ik eventueel in Neer willen wonen. Of ja, richting Neer, mijn vader was van het Ophoven?.

Wat mist Roggel nog?

Roggel mist vast wel iets, ik zou het zo niet weten. Ik zelf mis wel de sfeer van weleer maar dat kan ook mijn leeftijd in combinatie met mijn licht melancholieke aard zijn?.

Voor wie heb je bewondering?

Bewondering heb ik voor eigenlijk iedereen maar niemand in het bijzonder. In ieder mens schuilt wel iets moois en soms komt dit in woord of daad naar buiten en dan is het mooi daar getuige van te mogen zijn.

Wat is een mooie plek in Roggel die misschien een speciale betekenis voor jou heeft?

Een mooie plek in Roggel, hmmm, dat zijn er meerdere, Kirkelsberg, de Mössehook, maar ook (nog) het stukje beek langs de oude kapelanie waarvan ik hoop dat het niet verder afkalft, de wilgen zijn oud en worden steeds slechter, enkele zijn al weg en aan alle kanten wordt dit stukje natuur ingeperkt. Sowieso iets om in de gaten te houden. Overal wordt het groen geminimaliseerd terwijl ik dat heel belangrijk vind voor een leefbare omgeving. En ja, daar horen bladeren en andere rommel bij.

Wanneer heb je een goede dag gehad?

Ik heb een goede dag gehad als ik voldoende buiten heb kunnen zijn, als ik creatief heb kunnen zijn, spontane ontmoetingen heb gehad, met mensen heb kunnen samenzijn en heb kunnen lachen.

Wat maakt voor jou van Roggel “ein leef klein aardig dûrpke”?

Ein leef klein aardig dörpke is Roggel vooral door de mensen. Ik kan genieten van de banden die mensen met elkaar hebben, door de generaties en situaties heen. Dat je mensen kent, mensen jou kennen, spontane praatjes en stomme kal, op straat, in de supermarkt, in de cafe’s, bij de kaas- of visboer. 

Wat is een typisch (of je favoriete) Roggels woord of uitspraak?

Oei, favoriete Roggels woord? Woordenboek zul je bedoelen! 

Met het verstrijken van de jaren merk je dat het Roggels hard aan het veranderen is. Ein pletske of keukse waerdj ein koekje. Eine sjöttelsplak zal nog waal efkes blieve mer waem geit der nog nao de woeames op zunjig. En hele uitdrukkingen als wazes wazes, dao kan gein kat oppe kis zeike, alle hondjsgezeike get of det tuntj mich auch dao hueërs se neemes mieër van kalle.

Sinds mijn moeder 4 jaar geleden is overleden merk ik ook dat ik met niemand meer ouderwets Roggels praat. Heel soms nog als ik mensen van een zekere leeftijd tegen kom. Jammer, want behalve woorden gaan ook uitdrukkingen verloren die refereren aan omstandigheden, noem het manieren van leven die ook verdwenen zijn. Tijden die niet terug komen.

Tip: via internet kun je op de site van Mijn woordenboek ook naar dialecten gaan. Daar heb ik met enige regelmaat woorden en uitdrukkingen aan toegevoegd om deze voor toekomstige generaties vindbaar te maken.