Drie jaar na dato, na zijn vlucht uit de boerderij in Ruinerwold, waar hij jarenlang vastzat met z’n broertje en vier zusjes, doet Israel van Dorsten zijn verhaal. Vijfentwintig jaar was hij, toen hij het eindelijk aandurfde de sprong naar de vrijheid te wagen. De hel die hij voor die tijd doormaakte, onder de straffe geestelijke hand van vader Gerrit Jan, beschrijft hij in het boek ‘Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold’. Op donderdag 16 maart om 20.00 uur vertelt Israel van Dorsten bij Bibliocenter Weert zijn aangrijpende en bijzondere levensverhaal over zijn jeugd en vlucht uit de verstikkende omgeving van de boerderij in Ruinerwold. Aanmelden kan via www.bibliocenter.nl/activiteiten.

Het boek ‘Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold’ schreef Israel van Dorsten om te proberen meer aandacht en begrip te krijgen voor de gevolgen van psychisch geweld. Per jaar zijn meer dan 700.000 mensen in ons land slachtoffer van geestelijk geweld. Volgens hem is dat vaak nog een onbegrepen vorm van geweld. “Mentale opsluiting is net zo ingrijpend als fysieke, omdat je in beide gevallen opgesloten zit”, zegt hij.

Boekenweek 2023
Van 11 maart t/m 19 maart 2023 is het weer Boekenweek. De 88e Boekenweek heeft als thema ‘Ik ben alles’. Met dit Boekenweekthema vieren we in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit. Een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is eenieder van ons de optelsom van al die componenten.

Juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen en erkennen dat wat we al wisten. En we verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van karakters die we niet zijn of kennen. En door ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Ga tijdens de Boekenweek naar de boekhandel en krijg bij aankoop van € 15,- aan boeken, het Boekenweekgeschenk ‘De eerlijke vinder’ van Lize Spit cadeau. Het Boekenweekessay van Raoul de Jong ligt voor € 5,- in de winkel. Alles over de Boekenweek bij Bibliocenter vind je op www.bibliocenter.nl/boekenweek.

Korting op een abonnement
Word tijdens de Boekenweek lid van Bibliocenter en ontvang 25% korting op je abonnement. Bovendien ontvang je gratis een duurzame en handige Biebtas. Gebruik hiervoor de kortingscode ‘Boekenweek2023’. Een lidmaatschap sluit je gemakkelijk af via; www.bibliocenter.nl/lid-worden.

n.